Werken met een arbeidsbeperking
- Door uw arbeidsbeperking kunt u minder werk doen in dezelfde tijd als iemand zonder beperking
- Het UWV beoordeelt uw arbeidsbeperking
- IASZ vergoedt een deel van uw loon aan uw werkgever
- IASZ kan soms begeleiding op de werkvloer of beschut werk voor u regelen
Wat moet u weten
- Het UWV beoordeelt uw arbeidsbeperking. Vraag een beoordeling arbeidsvermogen aan op de website van UWV(Verwijst naar een externe website)
- U komt in het doelgroepregister(Verwijst naar een externe website) als het UWV vindt dat u een arbeidsbeperking heeft. Via het doelgroepregister kunt u makkelijker een baan krijgen die valt onder de banenafspraak(Verwijst naar een externe website) Dit zijn banen die werkgevers hebben voor mensen met een arbeidsbeperking.
- IASZ vergoedt een deel van uw loon aan uw werkgever. Dit heet loonkostensubsidie. Dit is omdat u door uw beperking minder werk kunt doen in dezelfde tijd als iemand zonder beperking.
- Een jobcoach kan u eventueel helpen bij het inwerken en begeleiden op het werk. Bijvoorbeeld door bij gesprekken aanwezig te zijn of een werkhandleiding voor u te maken. Uiteindelijk moet u het werk wel zelf kunnen uitvoeren.
- Kunt u niet aan het werk in een baan die valt onder de banenafspraak? Dan kunt u misschien beschut werk(Verwijst naar een externe website) krijgen. Als het UWV het goed vindt, regelt IASZ beschut werk voor u.
Lees meer over de loonkostensubsidie in de digitale folder(Verwijst naar een externe website)op de website van Werkgevers Servicepunt Zuid-Kennemerland en IJmond.
Loonkostensubsidie aanvragen (voor werkgevers)
Heeft u als werkgever iemand in dienst die door een fysieke of mentale beperking niet het wettelijk minimumloon kan verdienen? U komt dan mogelijk in aanmerking voor loonkostensubsidie.
De loonkostensubsidie compenseert u voor het gedeelte van het werk dat uw werknemer door de (arbeids)beperking niet kan leveren. U vraagt de loonkostensubsidie aan bij de gemeente waar uw werknemer woont.
Jobcoaching aanvragen (voor werkgevers)
Is begeleiding nodig op de werkvloer voor uw werknemer met een ziekte of handicap? Mogelijk komt uw medewerker in aanmerking voor jobcoaching. U vraagt jobcoaching aan bij de gemeente waar uw werknemer woont. De jobcoaching vraagt u aan voor een periode van 6 maanden. De jobcoach helpt bijvoorbeeld met inwerken of maakt een werkplan voor de werknemer. Het doel is dat de werknemer na de begeleiding zelfstandig kan werken.
Er zijn verschillende manieren waarop jobcoaching kan worden ingezet:
- Een gemeentelijke jobcoach
- Een jobcoach in dienst van de werkgever, dat is een interne jobcoach
- Een jobcoach in dienst van een organisatie, dat is een externe jobcoach