Bijstand, parttime werken

 • Parttime werken loont als u een bijstandsuitkering heeft
 • Het vergroot uw kansen om meer betaald werk te vinden
 • U mag een deel van het geld dat u verdient houden zonder korting op uw bijstandsuitkering
 • Geef het altijd aan IASZ door als u parttime gaat werken
Veranderingen in bijstand doorgeven (pdf, 198 KB)

U mag de volgende inkomsten houden zonder korting op uw bijstandsuitkering:

 • Bent u minimaal 27 jaar? Dan mag u 6 maanden lang 25% van uw inkomsten houden tot een maximaal bedrag van € 264 per maand. Dit is de algemene inkomstenvrijlating.
 • Bent u minimaal 27 jaar en een alleenstaande ouder van een kind jonger dan 12 jaar? Dan mag u na de 6 maanden algemene inkomstenvrijlating nog eens 30 maanden lang 12,5% van uw inkomsten houden tot een maximaal bedrag van € 164,73 per maand.
 • Bent u minimaal 18 jaar en heeft u een indicatie banenafspraak en ontvangt uw werkgever loonkostensubsidie voor u, of werkt u beschut? Dan mag u 12 maanden lang 15% van uw inkomsten houden tot een maximaal bedrag van € 167,07. Bent u minimaal 27 jaar dan krijgt u deze vrijlating na 6 maanden algemene inkomstenvrijlating.

  Hebt u te maken met een persoonlijke situatie waardoor u echt niet meer uren kunt werken? Dan kunnen wij de duur verlengen. Voldoet u ook aan de voorwaarden voor de inkomstenvrijlating alleenstaande ouders? Dan hebt u eerst recht op de inkomstenvrijlating doelgroep loonkostensubsidie. Daarna kunt u recht hebben op de inkomstenvrijlating alleenstaande ouders.

  U hoeft de bovenstaande inkomstenvrijlatingen niet zelf aan te vragen. Als u een uitkering hebt en aan de voorwaarden voldoet, krijgt u deze automatisch
   
 • Bent u minimaal 27 jaar en kunt u door een medische oorzaak niet meer dan 30 uur per week werken? Dan mag u na de 6 maanden algemene inkomstenvrijlating mogelijk nog 15% van uw inkomsten houden tot een maximaal bedrag van € 167,07 per maand. Stuur uw aanvraag naar info@iasz.nl. Als wij denken dat u medisch urenbeperkt bent, vragen wij bij UWV een medisch onderzoek voor u aan. Uit dat onderzoek blijkt dan of en tot wanneer u medische urenbeperkt bent.  

  Voldoet u ook aan de voorwaarden voor de inkomstenvrijlating doelgroep loonkostensubsidie en/of alleenstaande ouders? Dan hebt u eerst recht op de vrijlatingsregeling medisch urenbeperkt. Daarna kunt u recht hebben op de inkomstenvrijlating doelgroep loonkostensubsidie en alleenstaande ouders.

Als u geen recht meer heeft op een inkomstenvrijlating krijgt u na 12 maanden parttime werken een beloning. Deze beloning is dat u 25% van uw inkomsten van de laatste 12 maanden mag houden zonder korting op uw bijstandsuitkering. Dit mag tot een maximaal bedrag van € 1.575,50. U ontvangt deze beloning automatisch aan het einde van het jaar.

Wij hebben een brochure waarin we stap voor stap uitleggen wat parttime werken met een uitkering voor u betekent.
Wilt u deze ontvangen? Stuur een e-mail naar info@iasz.nl