Hoe vraag ik een uitkering aan?

Indien u een bijstandsuitkering wilt aanvragen dient u zich in te schrijven als werkzoekende via de website van het UWV WERKbedrijf. Het vinden van werk staat voorop. U zal ook uw CV moeten invullen. Daarna krijgt u een verwijzing naar het Werkplein op de Zijlsingel 1 te Haarlem, waar u zich binnen 3 werkdagen dient te melden. Daar worden afspraken gemaakt voor een voorlichtingsbijeenkomst over de rechten en plichten van de Participatiewet, een gesprek met een consulent van de IASZ, veelal vergezeld door een arbeidsbemiddelaar. Gezamenlijk proberen we u zo snel als mogelijk aan betaald werk te helpen. Mocht dit niet (direct) slagen, dan kunt u vanaf datum melding al een aanvraag om een bijstandsuitkering indienen.

Let op! Als u jonger dan 27 jaar bent, geldt een zoektijd van 4 weken voordat u in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. In deze periode moet u actief op zoek naar werk of een opleiding, zodat een uitkering uiteindelijk misschien niet nodig is.

Natuurlijk geldt voor iedereen de verplichting om ook tijdens de uitkeringsperiode actief naar werk te zoeken.

Bent u zelfstandige?

Bent u zelfstandige en heeft u problemen bij het uitoefenen van uw bedrijf? Neem dan contact op met het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK), of de Kamer van Koophandel (KvK).

Voor het aanvragen van een uitkering als zelfstandige kunt u een afspraak maken met onze consulenten. U kunt ons bellen op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur. Ons telefoonnummer is (023) 548 58 68.

Geen volledige AOW?

Als u de AOW-leeftijd heeft bereikt en u heeft geen volledige AOW, kunt u mogelijk een aanvulling krijgen op de AOW. De aanvraag voor een aanvulling op de AOW wordt behandeld door de Sociale Verzekeringsbank en niet door de IASZ.