Tozo 3 aanvragen

De steunmaatregel voor zelfstandig ondernemers de Tozo 3 loopt tot 31 maart 2021. U kunt deze uitkering aanvragen met onderstaand formulier.

Inkomensondersteuning

Inkomensondersteuning kan aangevraagd worden tot en met 31 maart 2021. Vanaf 1 december kunt u de uitkering alleen nog aanvragen vanaf de 1e van de maand waarin u de aanvraag doet. Het inkomen van uw partner telt mee bij het bepalen van het recht op de uitkering.

De uitkering vult het gezinsinkomen aan tot het sociaal minimum. De hoogte hangt af van uw persoonlijke situatie en inkomen. U hoeft de inkomensondersteuning niet terug te betalen, tenzij achteraf blijkt dat u teveel heeft ontvangen of er geen recht op had. 

Voorwaarden Tozo 3

  • U woont in Bloemendaal of Heemstede en staat daar ingeschreven
  • U werkt minimaal 1225 uur per jaar als ondernemer of zzp’er. Dat is gemiddeld 23,5 uur per week
  • U bent uw onderneming gestart vóór 18 maart 2020 én u staat voor dat moment ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  • U bent door de coronacrisis in de financiële problemen gekomen.
  • De Tozo uitkering is een aanvulling op uw huidige (gezins)inkomen tot aan het sociaal minimum. De uitkering is maximaal € 1536,34 per maand (netto) en is bedoeld voor de kosten van levensonderhoud. De hoogte hangt af van uw huishoudsituatie
  • Studenten met recht op studiefinanciering hebben geen recht op Tozo
  • Er geldt geen vermogenstoets
  • Er wordt niet gekeken naar de levensvatbaarheid van de onderneming
  • De kostendelersnorm wordt niet toegepast

Lening voor bedrijfskapitaal

U kunt ook een lening voor bedrijfskapitaal binnen de Tozo aanvragen. Het maximaal te lenen bedrag binnen de volledige Tozo periode is en blijft € 10.157. Op het aanvraagformulier kunt u aangeven of u een (aanvullende) lening wilt aanvragen. U krijgt nadat u uw aanvraag heeft ingestuurd nog een formulier voor wat aanvullende gegevens.

De uitkering telt mee als inkomen

De Tozo-uitkering in 2020 telt mee als inkomen over 2020, en in 2021 telt het mee als inkomen over 2021. U moet dit inkomen dus opgeven bij de belastingaangifte over 2020 of 2021. 

Misschien moet u dus meer inkomstenbelasting betalen als u gebruik maakt van deze regeling. De Tozo uitkering kan mogelijk ook van invloed zijn op uw huur- of zorgtoeslag. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. 

Nu Tozo 3 aanvragen (pdf, 720 KB)
Naar overzicht